Ασκήσεις Κάλυψης (αποκλεισμός) οφθαλμού

Ασκήσεις Κάλυψης (αποκλεισμός) οφθαλμού

Οι ασκήσεις κάλυψης (αποκλεισμού) του οφθαλμού χρησιμοποιούνται συνήθως στις περιπτώσεις αμβλυωπίας (τεμπέλικο μάτι) ή και στραβισμού στα παιδιά.

Οι ασκήσεις αποσκοπούν στον αποκλεισμό της όρασης του ενός οφθαλμού ώστε να αναγκαστεί να αναλάβει την όραση αποκλειστικά ο άλλος οφθαλμός. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την «ενδυνάμωση» του οφθαλμού και κατ’ επέκτασιν την βελτίωση της οπτικής οξύτητας (δηλαδή την αναχαίτηση της αμβλυωπίας). Βασικά καλύπτουμε τον «δυνατό» οφθαλμό, δηλαδή τον οφθαλμό με την καλή οπτική οξύτητα. Σε κάποιες περιπτώσεις η κάλυψη γίνεται εναλλάξ και στους δύο οφθαλμούς. Η διάρκεια και η συχνότητα της κάλυψης είναι διαφορετική σε κάθε περίπτωση και για αυτό το λόγο θα σας δώσει σαφείς οδηγίες ο οφθαλμίατρος.

 

Σχετικά με τις ασκήσεις κάλυψης:

  1. Προμηθευτείτε αυτοκόλλητα καλύμματα που κολλάνε γύρω από το μάτι του παιδιού, όπως τα Opticlude της 3Μ από τo φαρμακείο.
  2. Χρησιμοποιείστε τα καλύμματα αρκετές φορές. Αντικαταστήστε τα όταν δεν κολλάνε πια καλά. Αποφύγετε τα καλύμματα που κολλάνε στο τζάμι του γυαλιού. Τα παιδιά τα παρακάμπτουν κοιτώντας πάνω ή από το πλάι
  3. Η κάλυψη θα πρέπει να γίνεται σε ώρες που το παιδί είναι στο σπίτι και όχι στο σχολείο ή σε εξωσχολικές δραστηριότητες.
  4. Κατά τις ώρες της κάλυψης είναι αποδοτικότερο το παιδί να παίζει κάποιο παιχνίδι στον υπολογιστή ή να παρακολουθεί παιδικές εκπομπές στην τηλεόραση. Με αυτόν τον τρόπο ερεθίζεται περισσότερο η ωχρά κηλίδα από τη γρήγορη εναλλαγή σχεδίων και χρωμάτων. Χρησιμοποιείστε λοιπόν το παιχνίδι στον υπολογιστή και την τηλεόραση σαν επιβράβευση του παιδιού κατά την κάλυψη!
  5. Η κάλυψη θα πρέπει πάντα να γίνεται με την ταυτόχρονη χρήση των γυαλιών (εφόσον έχουν δοθεί γυαλιά από τον γιατρό). Εφαρμόστε πρώτα το κάλυμα και μετά από πάνω φορέστε στο παιδί τα γυαλάκια
  6. Είναι λογικό το παιδί στην αρχή να αντιδρά στην κάλυψη. Οπλιστείτε με υπομονή και επιμονή. Τα παιδιά βρίσκουν πολλούς και διαφορετικούς τρόπους για να αντιδράσουν και να αποφύγουν την κάλυψη. Οι παραπάνω τεχνικές θα σας βοηθήσουν να χειριστείτε αυτές τις καταστάσεις.
  7. Επικοινωνείστε με το οφθαλμολογικό ιατρείο σε κάθε περίπτωση που αντιμετωπίζετε δυσκολίες ή παρατηρείτε οτιδήποτε ασυνήθιστο.

Περισσότερες πληροφορίες για τον στραβισμό μπορείτε να βρείτε εδώ

Περισσότερες πληροφορίες για την αμβλυωπία μπορείτε να βρείτε εδώ