Ψηφιακή Φλουοροαγγειογραφία

Τι είναι η φλουοροαγγειογραφία

Η ψηφιακή φλουοροαγγειογραφία είναι μια διαγνωστική εξέταση που επιτρέπει στον οφθαλμίατρο να μελετήσει την κατάσταση των αγγείων -και κατ’ επέκτασιν των υπολοίπων ιστών- του βυθού του οφθαλμού. Πιο συγκεκριμένα, είναι δυνατή η εξέταση του αμφιβληστροειδούς, δηλαδή του χιτώνα που είναι υπεύθυνος για την αντίληψη της όρασης. Καθώς πολλές από τις παθήσεις του βυθού του ματιού οφείλονται σε διαταραχές των αγγείων (ανάπτυξη παθολογικών αγγείων, διαρροή από τα αγγεία κτλ), η φλουοροαγγειογραφία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εξετάσεις της οφθαλμολογίας.

Η φλουοροοαγγειογραφία πραγματοποιείται με έγχυση μιας χρωστικής σε μια φλέβα του χεριού. Η χρωστική περνάει από τα αγγεία του σώματος και φτάνει στα αγγεία του οφθαλμού μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από την έγχυσή της. Με μια ειδική απεικονιστική συσκευή λαμβάνονται ειδικές λήψεις (ψηφιακές φωτογραφίες) με χρήση φίλτρων, στα οποία η συγκεκριμένη χρωστική φθορίζει.Η χρωστική που χρησιμοποιείται είναι η φλουορεσείνη. Οι ψηφιακές φωτογραφίες καταγράφουν την πρόσληψη της χρωστικής από τις αρτηρίες και τις φλέβες. Αν τα αγγεία δεν είναι φυσιολογικά, τότε η χρωστική ουσία διαρρέει και συσσωρεύεται σε διάφορους ανατομικούς χώρους. Με τον τρόπο αυτό εντοπίζονται όλες οι πιθανές βλάβες καθώς και τα μη φυσιολογικά αγγεία.

Με βάση τα ευρήματα της φλουοροαγγειογραφίας μπορούμε όχι μόνο να θέσουμε τη διάγνωση, αλλά και να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τον τύπο, το μέγεθος και τη θέση της βλάβης ώστε να προτείνουμε την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Ο σακχαρώδης διαβήτης, η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, οι αποφράξεις φλεβών και αρτηριών του αμφιβληστροειδούς, άλλες αγγειακές παθήσεις του βυθού, το οίδημα της ωχράς κηλίδος και του αμφιβληστροειδούς,  αποτελούν κοινές και συχνές παθήσεις στις οποίες η φλουοροαγγειογραφία είναι πολύ χρήσιμη. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και διαρκεί λίγα μόνο λεπτά.

Πως γίνεται η φλουοροαγγειογραφία;

  • πραγματοποιείται μυδρίαση των οφθαλμών (διαστολή κόρης) με τα κατάλληλα κολλύρια
  • τοποθετείται στο χέρι ο φλεβοκαθετήρας που θα χρησιμοποιηθεί για την έγχυση
  • εγχύεται ενδοφλέβια η χρωστική στον καθετήρα
  • πραγματοποιούνται οι λήψεις μέχρι και μερικά λεπτά μετά την έγχυση
  • αφαιρείται ο καθετήρας

Λόγω της ενδοφλέβιας έγχυσης μπορεί να παρουσιάσετε:   

  • αίσθημα καψίματος τοπικά στην περίπτωση που υπάρξει εξαγγείωση της χρωστικής από τη φλέβα του χεριού σας
  • αίσθημα ναυτίας ή τάση για έμετο και σπάνια αλλεργική αντίδραση
  • θα έχετε θολή όραση και φωτοευαισθησία για μερικές ώρες μετά την εξέταση εξαιτίας της μυδρίασης
  • λόγω της φλουορεσκεΐνης ίσως το δέρμα ή/και τα ούρα σας εμφανίσουν μια κίτρινη απόχρωση

Ο χειρουργός οφθαλμίατρος Μ. Αρβανίτης χρησιμοποιεί την τεχνολογία Verion Image Guided System με γνώμονα τα καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε επέμβαση καταρράκτη. Το οφθαλμοχειρουργικό ιατρείο Μ. Αρβανίτη αποτελεί σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή Νίκαιας, Κορυδαλλού και Πειραιά και προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για τον σύγχρονο άνθρωπο.