Σκιασκοπία

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΚΙΑΣΚΟΠΙΑ;

Με τον όρο «σκιασκοπία» αναφερόμαστε σε μια εξειδικευμένη τεχνική, με την οποία μπορούμε να εκτιμήσουμε με τον πλέον ασφαλή και ακριβή τρόπο, το διαθλαστικό πρόβλημα ενός παιδιού ή γενικότερα ενός ατόμου. Πρόκειται πρακτικά για μέθοδο προσδιορισμού της μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού ενός παιδιού.

 

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΚΙΑΣΚΟΠΙΑ;

Ο φακός του ματιού μας έχει την ικανότητα να αλλάζει το σχήμα του και να γίνεται περισσότερο ή λιγότερο καμπύλος. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εστιάζουμε στο αντικείμενο που βλέπουμε ανάλογα με το αν είναι μακριά ή κοντά, ακριβώς όπως και μια φωτογραφική μηχανή. Η διαδικασία αυτή γίνεται ασυνείδητα. Μπορούμε να εστιάζουμε χωρίς να χρειαστεί να καταβάλλουμε κάποια προσπάθεια και όλη η διαδικασία γίνεται αυτόματα.

Είναι γνωστό ότι τα παιδιά αλλά και κάποια νεαρά άτομα έχουν μεγάλη προσαρμοστική ικανότητα με αποτέλεσμα να αλλάζουν υπέρμετρα αλλά ασυνείδητα το σχήμα του φακού τους. Ξεγελούν έτσι και τον εξεταστή αλλά και όλα τα σχετικά μηχανήματα και δεν είναι ασφαλής η χορήγηση γυαλιών με το συνήθη τρόπο. Επιπλέον ένα μικρό παιδί δεν δίνει απολύτως αξιόπιστες απαντήσεις στον ιατρό για το εάν βλέπει καλύτερα ή όχι, όταν ο τελευταίος του αλλάζει φακούς. Για όλους αυτούς τους λόγους, εφαρμόζεται η σκιασκοπία, με σκοπό να καθοριστεί επακριβώς το διαθλαστικό πρόβλημα (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) και να δοθεί η σωστή συνταγή γυαλιών χωρίς τη υποκειμενική συμμετοχή του εξεταζόμενου.

 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΣΚΙΑΣΚΟΠΙΑ;

Ενσταλάζουμε και στα δυο μάτια, την ημέρα που πρόκειται να γίνει η εξέταση ειδικές σταγόνες. Με τις σταγόνες αυτές μεγαλώνουν οι κόρες των ματιών και καταργείται πρόσκαιρα η ικανότητα προσαρμογής. Πρακτικά αδρανοποιούμε την ικανότητα του παιδιού να αλλάζει ή να καλύπτει τους πραγματικούς βαθμούς μυωπίας υπερμετρωπίας και αστιγματισμού. Η εξέταση γίνεται με ένα ειδικό όργανο που λέγεται σκιασκόπιο και είναι απολύτως ανώδυνη και ακίνδυνη. Μέσω του οργάνου παρατηρούμε τις αντανακλάσεις των σκιών μέσα στον οφθαλμό και έτσι προσδιορίζουμε το διαθλαστικό σφάλμα με αντικειμενικό τρόπο και χωρίς να χρειάζεται το παιδί να μας πει πότε βλέπει καλύτερα και πότε όχι!

Η σκιασκοπία είναι η ακριβέστερη μέθοδος για τα παιδιά. Απαιτεί όμως πολύ μεγάλη εμπειρία και ειδικά όταν γίνεται σε παιδιά! Ουσιαστικά είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζουμε το οφθαλμολογικό και διαθλαστικό προφίλ ενός παιδιού! Είναι εντελώς απαραίτητη σε πολλές περιπτώσεις εξέτασης παιδιών και ειδικά στις περιπτώσεις υπερμετρωπίας, σπασμού προσαρμογής, αστιγματισμού, στραβισμού και αμβλυωπίας!

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΚΙΑΣΚΟΠΙΑ;

Η χρήση των σταγόνων και η διαστολή της κόρης προκαλεί πρόσκαιρη θόλωση τις όρασης για λίγες ώρες. Θα πρέπει να συμβουλεύσουμε το παιδί να μην έχει δραστηριότητες που απαιτούν κοντινή όραση όπως διάβασμα υπολογιστή κτλ. Σε μερικές περιπτώσεις το παιδί μπορεί παροδικά να εμφανίσει ερυθρότητα στις παρειές (μάγουλα), ίσως και μια μικρή τάση για ύπνο. Επιπλέον μπορεί να ενοχλείται από τον ήλιο ή τα δυνατά φώτα για μερικές ώρες. Όλες αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι εντελώς παροδικές. Όλα τα συμπτώματα θα έχουν υποχωρήσει το αργότερο την επόμενη ημέρα.