Χειρουργική Βλεφάρων

ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΒΛΕΦΑΡΟΥ

Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι, τα βλέφαρά μας δεν είναι απλά δύο πτυχές δέρματος. Αποτελούν πολύπλοκες δομές με πολλά αλληλοεπικαλυπτόμενα στρώματα ιστών. Βρίσκονται μάλιστα σε στενή σχέση με άλλες δομές όπως το μέτωπο, ο κόγχος και οι οφθαλμοί. Με την πάροδο του χρόνου παρατηρείται λέπτυνση και χαλάρωση των ιστών αυτών με βασικό αποτέλεσμα την εμφάνιση περίσσειας δέρματος ή και λίπους ή ακόμη και με πτώση του βλεφάρου. Η περίσσεια δέρματος και λίπους στα άνω βλέφαρα επηρεάζει και τη συνολική έκφραση του προσώπου, κάνοντας το άτομο να μοιάζει κουρασμένο. Η βλεφαροπλαστική στοχεύει στην αποκατάσταση αυτών των διαταραχών.

ΤΙ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ;

Με τον όρο βλεφαροπλαστική ονομάζουμε τη χειρουργική επέμβαση στο άνω ή κάτω βλέφαρο ή και στα δύο.  Η βλεφαροπλαστική δίνει μια πιο ανανεωμένη εμφάνιση της περιοχής γύρω από τα μάτια, με αποτέλεσμα πιο ξεκούραστη και ήρεμη εμφάνιση του προσώπου.

H πλαστική του άνω βλεφάρου μπορεί να αφαιρέσει την περίσσεια εναποθέσεων λίπους που εμφανίζονται ως μικρά «φουσκώματα» στο άνω βλέφαρο. Επίσης μπορεί να αφαιρέσει περίσσεια ή χαλάρωση του δέρματος που δημιουργεί πτυχές ή αλλοιώνει τη φυσιολογική εμφάνιση του άνω βλεφάρου και ενίοτε μπορεί να παρεμποδίζει την όραση.

Η πλαστική του κάτω βλεφάρου μπορεί να αφαιρέσει την περίσσεια δέρματος και τις λεπτές ρυτίδες του κάτω βλεφάρου. Οι «σακούλες» κάτω από τα μάτια μπορούν να διορθωθούν με τη βλεφαροπλαστική, όχι όμως και οι μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΒΛΕΦΑΡΟΥ;

Η πλαστική άνω ή/και κάτω βλεφάρου μπορεί να γίνει είτε για ιατρικούς είτε για αισθητικούς λόγους. Η διαδικασία και η τεχνική και είναι περίπου ίδια και στις δύο περιπτώσεις.

Η πλαστική του άνω βλεφάρου γίνεται με εξωτερική τομή. Γίνεται επάνω στις προϋπάρχουσες πτυχές του άνω βλεφάρου, με αποτέλεσμα να μην είναι ορατή μετά την επέμβαση. Μέσω αυτής της τομής γίνεται και η αφαίρεση της περίσσειας λίπους ή ακόμη και της ανόρθωσης του βλέφάρου όταν αυτό παρουσιάζει κάποιου βαθμού πτώση. Μετά την επέμβαση υπάρχει σχετικό οίδημα και εκχύμωση στην περιοχή, όμως με την κατάλληλη φροντίδα αυτά υποχωρούν πολύ γρήγορα. Το αποτέλεσμα της πλαστικής του άνω βλεφάρου διαρκεί για αρκετά χρόνια εκτεινόμενο ως τη δεκαετία.

Η πλαστική του κάτω βλέφάρου γίνεται είτε με εξωτερική τομή ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες, είτε με τομή εσωτερικά δια μέσου του επιπεφυκότος στην έσω επιφάνεια του βλεφάρου. Μέσω αυτής της τομής γίνεται η αφαίρεση της περίσειας λίπους, ενώ στην περίπτωση της εξωτερικής τομής μπορεί να γίνει και αφαίρεση της περίσειας δέρματος. Και σε αυτή την περίπτωση η τομή δεν είναι ορατή. Μετά την επέμβαση υπάρχει σχετικό οίδημα και εκχύμωση στην περιοχή, όμως με την κατάλληλη φροντίδα αυτά υποχωρούν πολύ γρήγορα.

ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ:

Υγιείς ενήλικες που δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά νοσήματα ή νοσήματα που μπορεί να επηρεάζουν τη διαδικασία επούλωσης. Σε περίπτωση που γίνεται για αισθητικούς λόγους έχει καλύτερα αποτελέσματασ σε μη καπνιστές, ενώ πρέπει να επιλέγονται ενήλικες με ρεαλιστικούς και συγκεκριμένους για το αποτέλεσμα στόχους.

Όταν γίνεται για ιατρικούς λόγους στοχεύουμε κυρίως στην αποκατάσταση του ιατρικού προβλήματος και όχι τόσο στο αισθητικό αποτέλεσμα. Έτσι η βλεφαροπλαστική μπορεί να γίνει σε περιπτώσεις όγκων η μορφωμάτων, σε περιπτώσεις μείωσης της όρασης λόγω της περίσειας ιστού κτλ.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ

Ενημερώστε τον χειρουργό σας αν αντιμετωπίζετε ιατρικές καταστάσεις όπως:

  • Οφθαλμολογικά νοσήματα (γλαύκωμα, ξηροφθαλμία, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς)
  • Θυρεοειδοπάθειες
  • Καρδαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, αγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη