Με τον όρο καταρράκτης αναφερόμαστε στη θόλωση του φακού του ματιού. Ο φακός αυτός βρίσκεται ακριβώς πίσω από την ίριδα του ματιού (το τμήμα του ματιού που δίνει το χρώμα στα μάτια μας). Καταλαμβάνει επίσης το χώρο πίσω από την κόρη του ματιού μας, αλλά συνήθως δεν είναι ορατός ακριβώς επειδή είναι διαφανής. Ο φακός είναι υπεύθυνος για να εστιαστούν οι ακτίνες του φωτός πάνω στην ωχρά κηλίδα που είναι το «κέντρο» της όρασης. Ο φακός αλλάζει το σχήμα του αυτόματα και χωρίς να το συνειδητοποιούμε, ώστε να μπορούμε να εστιάσουμε τόσο μακριά όσο και κοντά.Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο καταρράκτης είναι η «φυσιολογική» γήρανση του φακού μας, ο οποίος σταδιακά θολώνει, χάνει την διαφάνειά του και σκληραίνει. Αυτό έχει σαν βασικό αποτέλεσμα να μην μπορούν να περάσουν οι ακτίνες του φωτός μέσα από το φακό, για να φτάσουν τελικά στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού μας. Είναι σαν να προσπαθούμε να δούμε πίσω από ένα βρώμικο και θαμπωμένο τζάμι. Σε νεώτερες ηλικίες ο καταρράκτης μπορεί να εμφανιστεί λόγω τραυματισμού, φλεγμονής ή άλλων νοσημάτων (πχ σακχαρώδης διαβήτης)

Ποια είναι τα συμπτώματα του καταρράκτη;

Ο καταρράκτης μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικά συμπτώματα ανάλογα με τη μορφή του, αλλά και την ηλικία του ασθενούς. Συνήθως εκδηλώνεται με μείωση της όρασης η οποία μπορεί να αφορά την κεντρική όραση (ευκρίνεια της εικόνας που βλέπουμε), είτε με διάχυτη θόλωση, ξεθώριασμα των χρωμάτων, δυσκολία στα αντίθετα φώτα των αυτοκινήτων όταν οδηγούμε. Τέλος μερικές φορές εκδηλώνεται και με αλλαγή των γυαλιών που έχουμε είτε για μακριά είτε για κοντά και εξελίσσεται με μείωση της όρασης.

Πώς θεραπεύεται ο καταρράκτης;

Η θεραπεία του καταρράκτη είναι μόνο χειρουργική και στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχει άριστα αποτελέσματα. Χάπια, σταγόνες ή άλλες θεραπείες ούτε σταματούν την εξέλιξη του καταρράκτη, αλλά ούτε και τον θεραπεύουν.

Πότε πρέπει να χειρουργηθεί ο καταρράκτης;

Η χρονική στιγμή που θα χειρουργηθεί ο καταρράκτης είναι συνήθως μια απόφαση του ασθενούς μαζί με το γιατρό και εξαρτάται από τις οπτικές ανάγκες του ασθενούς και τον βαθμό σκλήρυνσης του φακού.

Πως γίνεται η εγχείρηση του καταρράκτη;

Η εγχείρηση γίνεται συνήθως με τοπική νάρκωση. Μέσα από μια πολύ μικρή τομή ο φακός θρυματίζεται και τα θραύσματα που δημιουργούνται αναρροφούνται. Τέλος γίνεται η ένθεση του νέου «τεχνητού» φακού στο μάτι, ο οποίος αντικαθιστά τον φακό που είχε θολώσει. Ο νέος φακός που μπαίνει παραμένει για την υπόλοιπη ζωή μας. Η επέμβαση είναι ανώδυνη, δεν απαιτεί την παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο και δεν τον απομακρύνει από τις δραστηριότητές του. Συνήθως μετά από μία, δύο ημέρες ο ασθενής μπορεί να επανέλθει πλήρως στις καθημερινές του συνήθειες.