Σακχαρώδης Διαβήτης

Τι είναι ο Σακχαρώδης διαβήτης;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια συχνή νόσος που κυρίως επηρεάζει τον μεταβολισμό του σακχάρου του οργανισμού. Μακροχρόνια, τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου προκαλούν βλάβες στα αγγεία, τις φλέβες και τις αρτηρίες του οργανισμού. Αυτές οι βλάβες αφορούν, σχεδόν όλα, τα όργανα του οργανισμού όπως τα νεφρά, την καρδιά, τον εγκέφαλο, τα νεύρα, αλλά και τους οφθαλμούς. Ο σακχαρώδης διαβήτης τείνει να εξελιχθεί σε «μάστιγα» για τις δυτικές κοινωνίες καθώς τα ποσοστά εμφάνισης του συνεχώς αυξάνονται. Εμφανίζεται και σε παιδιά και σε ενήλικες.

Σακχαρώδης διαβήτης και οφθαλμοί

Ο σακχαρώδης διαβήτης προκαλεί ή επιδεινώνει πολλές παθήσεις των οφθαλμών μεταξύ των οποίων καταρράκτη, λοιμώξεις, γλαύκωμα κτλ. Παρόλα αυτά η συχνότερη και μάλλον σοβαρότερη επιπλοκή είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, δηλαδή η προσβολή του βυθού του ματιού. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, εάν δεν προληφθεί, διαγνωσθεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα για την όραση.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια επιπλοκή του διαβήτη που προκαλείται από αλλοιώσεις στα αγγεία του βυθού του οφθαλμού. Αυτά εμφανίζουν δύο χαρακτηριστικές βλάβες. Πρώτον χάνουν την στεγανότητά τους με αποτέλεσμα να διαρρέουν υγρό στον πολύ ευαίσθητο αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα οίδημα και πτώση της οπτικής οξύτητας. Δεύτερον, λόγω των διαταραχών του τοιχώματος των αγγείων, αυτά αποφράσσονται. Έτσι δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν με αίμα τις αντίστοιχες περιοχές του αμφιβληστροειδή και παρουσιάζεται ισχαιμία, με εξίσου καταστρεπτικά αποτελέσματα για την όραση. Στα τελικά στάδια της νόσου αναπτύσσονται καινούρια αλλά παθολογικά αγγεία, τα οποία τελικώς καταστρέφουν ολοσχερώς τη δομή του αμφιβληστροειδή, προκαλώντας αποκόλληση και σημαντικότατη απώλεια της όρασης.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αφορά όλους του διαβητικούς είτε είναι ινσουλινο-εξαρτώμενοι (Τύπος 1) νεαροί σε ηλικία, είτε είναι μη ινσουλινο-εξαρτώμενοι (Τύπος 2) που εμφανίζουν την πάθηση σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελεί πρωταρχικό αίτιο ενηλίκων σε όλο το δυτικό κόσμο και στην Ελλάδα. Οι ασθενείς με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, εμφανίζουν 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο τύφλωσης απ’ ότι ο γενικός πληθυσμός. Όσο μακρύτερο είναι το διάστημα που πάσχει από διαβήτη ο ασθενής, τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Θεραπευτική προσέγγιση οφθαλμικών επιπλοκών

Η πολύ καλή μακροχρόνια ρύθμιση του σακχάρου αποτελεί τον αποτελεσματικότερο προληπτικό παράγοντα για την υγεία των οφθαλμών σας. Οι άνθρωποι με καλά ρυθμισμένο διαβήτη εμφανίζουν οφθαλμικές επιπλοκές σε πολύ μικρότερο βαθμό και σε πολύ ηπιότερη μορφή. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η πρόληψη αλλά και η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση ενός καλού επιπέδου όρασης. Εάν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη, θα πρέπει να ελέγχεστε οφθαλμολογικά σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς η νόσος στα αρχικά στάδια δεν εμφανίζει συμπτώματα και εξελίσσεται σιωπηλά.

Σήμερα, με την πρόοδο της οφθαλμολογίας και σε αυτόν τον τομέα, υπάρχουν πολλές και διαφορετικές θεραπείες για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Αναλόγως του είδους των επιπλοκών μπορεί να υποβληθείτε σε:

  • Ενδοφθάλμιες εγχύσεις φαρμάκων (Anti Vegf)
  • Θεραπεία με laser (παναμφιβληστροειδική φωτοπηξία)
  • Χειρουργικές επεμβάσεις (υαλοειδεκτομή, αποκατάσταση αποκόλλησης κτλ)