Botox

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BOTOX;

Το Botox (Βοτουλινική τοξίνη Τύπου Α), είναι μια εξασθενημένη αλλαντοτοξίνη, σαν αυτή που παράγεται από το μικρόβιο της αλλαντίασης. Χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια, περισσότερα από 30, ως θεραπεία σε πολλές παθολογικές καταστάσεις όπως παραλυτικός στραβισμός, ραιβόκρανο, βλεφαρόσπασμος και τελευταία για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της ημικρανίας και για την υπερίδρωση παλαμών. Άρχισε να χρησιμοποιείται κατά των ρυτίδων από το 1990 περίπου. Από τότε κυκλοφορεί ως εγκεκριμένο ενέσιμο προϊόν κατά των ρυτίδων.

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ BOTOX;

Στόχος είναι η βελτίωση της εμφάνισης των ρυτίδων, με διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και εκφράσεων του προσώπου, χωρίς όμως να φαίνεται το πρόσωπο παγωμένο, ακίνητο, αφύσικο και ανέκφραστο. «Plastic is not fantastic»! Γι’ αυτό το λόγο στοχεύουμε στη μείωση των ρυτίδων με διατήρηση των ιδιαίτερων εκφράσεων κάθε προσώπου.

 

ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΡΥΤΙΔΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ BOTOX;

Το Botox χρησιμοποιείται για τις ρυτίδες του μεσόφρυου, του ριζορρινίου, του μετώπου, γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας), στα πλάγια της μύτης, γύρω από το στόμα, στο πηγούνι – λαιμό και σε άλλα σημεία.

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ BOTOX ΣΤΙΣ ΡΥΤΙΔΕΣ;

Το Botox στοχεύει στον περιορισμό της ακούσιας λειτουργίας των μυών που προκαλούν τις δυναμικές ρυτίδες. Δρα κυρίως προληπτικά, όσο πιο νέο είναι το άτομο τόσο πιο μεγάλη βελτίωση επιτυγχάνεται. Αν δεν έχουν ακόμη σχηματισθεί οι στατικές ρυτίδες στο πρόσωπο, με την αδρανοποίηση των μυών που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία τους, επιτυγχάνεται η πλήρης πρόληψη εμφάνισής τους. Στην περίπτωση που οι στατικές ρυτίδες έχουν ήδη σχηματισθεί, η δράση του Botox, που δεν επιτρέπει την κίνηση των μυών, οδηγεί στη σταδιακή λείανση και μείωση του βάθους τους.

Συνοπτικά μπορούμε να πούμε, ότι το Botox αδρανοποιεί προσωρινά και τοπικά μόνο στο σημείο που γίνεται η ένεση, τους μικρούς εκείνους μιμικούς μύες, που προκαλούν τις εκφράσεις στο πρόσωπό μας. Έτσι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από 4-10 μήνες οι μύες αυτοί δεν συσπώνται και έτσι οι αντίστοιχες ρυτίδες που προκαλούσαν αυτοί οι μύες δεν φαίνονται.

 

TO BOTOX ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΗΛΙΚΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Αν το άτομο είναι μικρό σε ηλικία με την εφαρμογή του Botox, θεωρητικά, οι ρυτίδες μπορεί να μην εμφανιστούν ποτέ. Αυτή η τεχνική προτείνεται προληπτικά, σε νέα άτομα (25-40 ετών) που έχουν κληρονομική προδιάθεση να εμφανίσουν μια συγκεκριμένη ρυτίδα (πχ. του μεσόφρυου). Σε άτομα μέσης ηλικίας το Botox συμβάλλει στην καθυστέρηση εμφάνισης νέων ρυτίδων και στην μείωση της έντασης των ήδη υπαρχόντων.

Σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, που έχουν ήδη σχηματιστεί βαθιές ρυτίδες (60-80 ετών) το Botox έχει ηπιότερη δράση. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ρυτίδες έχουν ήδη εγκατασταθεί βαθιά στο δέρμα και επομένως το Botox που δρα κυρίως προληπτικά δε μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα όσο σε μικρότερες ηλικίες (30-65 ετών).

ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΤΟ BOTOX;

 • Εφαρμόζεται με μικρές ενέσεις στις ειδικές περιοχές που χρειάζεται.
 • Το botox δρα τοπικά σε μικρή απόσταση γύρω από το σημείο της ένεσης και μας επιτρέπει να αδρανοποιήσουμε εκλεκτικά κάποιους μυς ή ακόμη και τμήματα αυτών.
 • Κάθε πρόσωπο είναι διαφορετικό και είναι απαραίτητο ένα εξατομικευμένο πλάνο χορήγησης του botox. Έτσι μπορούμε εκλεκτικά να ανασηκώσουμε λίγο το φρύδι, να επέμβουμε στο περίγραμμά του κτλ.
 • Για να έχουμε συνεχή, επιτυχημένη δράση του Botox, θα πρέπει αυτό να γίνεται στη μικρότερη δυνατή ποσότητα με το μέγιστο μεσοδιάστημα μεταξύ των επαναλήψεων
 • Το Botox συνήθως εφαρμόζεται 2 – 3 φορές το χρόνο. Αν γίνεται πολύ συχνά τότε ο οργανισμός το συνηθίζει και παράγει αντισώματα που το εξουδετερώνουν με αποτέλεσμα μειωμένη δράση στο μέλλον.
 • Η μικροδόση (retouch) γίνεται συνήθως μεταξύ 10- 20 ημερών. Έτσι δεν την αντιλαμβάνεται ο οργανισμός σαν αναμνηστική δόση, και δεν μειώνει την δράση του φαρμάκου, στο μέλλον.

 

Θα πρέπει πάντα, να θυμόμαστε, ότι η βοτουλινική τοξίνη, είναι φάρμακο και γι‘ αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται (όταν πρόκειται για αισθητικούς λόγους) μόνο από εκπαιδευμένους ιατρούς, ώστε να αποφεύγονται πιθανά συμβάματα και επιπλοκές,

 

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ BOTOX;

Ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση του Botox είναι: εκχυμώσεις  (οι οποίες παραμένουν για μικρό χρονικό διάστημα),  ασυμμετρίες, «παγωμένο» πρόσωπο, πτώση βλεφάρου (σπάνια και πάντα προσωρινή), πτώση των φρυδιών (προσωρινή), δυσφαγία, αναπνευστική ανεπάρκεια, αλλεργική αντίδραση και τέλος μειωμένη δράση.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ BOTOX

Δεν πρέπει να γίνεται χρήση αντιπηκτικών (π.χ. ασπιρίνη) και αντιφλεγμονωδών μη στεροειδών φαρμάκων (π.χ. mesulid) για μία εβδομάδα πριν τη θεραπεία , ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος δημιουργίας εκχυμώσεων.

 

 • Καλό είναι να μην έχετε λάβει βιταμίνη C την ημέρα του Botox.
 • Απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ, την ίδια ημέρα πριν και μετά την θεραπεία.
 • Πρέπει να αναφέρετε στο γιατρό σας όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε, καθώς και χρόνιες παθήσεις που έχετε. To Botox αντενδείκνυται σε περιπτώσεις νευρομυϊκών και αυτοάνοσων νοσημάτων καθώς και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
 • Συνιστάται να αποφεύγεται η χρήση του Botox σε γυναίκες που βρίσκονται σε έμμηνο ρύση ή σε κατάσταση έντονου στρες.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ BOTOX

Προσπαθήστε να εξασκήσετε τους μύες του προσώπου σας, για 2-3 ώρες μετά την θεραπεία (π.χ. συνοφρύωση, ανασήκωμα των φρυδιών). Αυτό βοηθά το ΒΟΤΟX να ενεργήσει γρηγορότερα μέσα στους μύες.

 

 • Μη δοκιμάσετε να τρίψετε τις περιοχές που έγινε η θεραπεία, για τις επόμενες 24 ώρες.
 • Μη χρησιμοποιήσετε make – up για 4 ώρες μετά την θεραπεία.
 • Μην ξαπλώσετε και μην ασκηθείτε έντονα για 4 ώρες μετά την θεραπεία.
 • Αποφύγετε το πολύ ζεστό ντους, το σεσουάρ και την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και γενικά σε ζέστη, για τις επόμενες 2 ημέρες.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας εμφανίζονται μετά από μερικές ημέρες εώς 2 εβδομάδες μετά τη θεραπεία.