Ενδοβόλβιες Ενέσεις

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΝΔΟΒΟΛΒΙΕΣ ΕΝΕΣΕΙΣ;

Με τον όρο ενδοβόλβιες ή αλλιώς ενδοϋαλοειδικές ενέσεις, αναφερόμαστε στις θεραπείες που γίνονται με την χορήγηση του φαρμάκου απευθείας στο εσωτερικό του βολβού του οφθαλμού. Το πλεονέκτημα αυτών των θεραπειών είναι ότι επιτυγχάνουμε μεγάλες συγκεντρώσεις του φαρμάκου ακριβώς στο σημείου που θέλουμε. Αντιθέτως, τα κολλύρια δεν μπορούν να εισέλθουν αποτελεσματικά μέχρι το βυθό του ματιού, ενώ και οι διάφορες φαρμακευτικές ουσίες από το στόμα δεν καταφέρνουν να φτάσουν στο εσωτερικό του βολβού στην επιθυμητή συγκέντρωση. Έτσι οι ενδοβόλβιες ενέσεις είναι ο μοναδικός και ιδανικότερος τρόπος για αποτελεσματική χορήγηση.

 

ΠΟΙΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ;

Οι ουσίες που χρησιμοποιούμε για τις ενδοβόλβιες ενέσεις είναι αρκετές. Οι συχνότερα χρησιμοποιούμενες είναι οι αντι-αγγειογενετικοί παράγοντες. Αποτελούν την αποτελεσματικότερη θεραπεία για την αντιμετώπιση της υγρής μορφής της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς. Χορηγούνται μηνιαίως τις πρώτες φορές και μετά αναλόγως της ανταπόκρισης στη θεραπεία. Οι ίδιες αυτές ουσίες χρησιμοποιούνται και στο οίδημα της ωχράς από σακχαρώση διαβήτη, αλλά και για την αντιμετώπιση του οιδήματος από απόφραξη αμφιβληστροειδικών φλεβών.

Σπανιότερα χρησιμοποιούνται κορτικοειδή (κορτιζόνη). Καταστάσεις όπως το οίδημα από απόφραξη φλεβών και το κυστεοιδές οίδημα της ωχράς ανταποκρίνονται πολύ καλά σε αυτές τις θεραπείες. Τέλος σε περιπτώσεις φλεγμονών λόγω λοιμώξεων γίνεται έγχυση με τα κατάλληλα αντιβιοτικά.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ;

Η διαδικασία της χορήγησης γίνεται κάτω από άσηπτες χειρουργικές συνθήκες, υπό τοπική αναισθησία με κολλύρια. Δεν προκαλούν καμία ενόχληση στον ασθενή, ο οποίος μπορεί άμεσα να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Η διαδικασία είναι πολύ σύντομη και συνήθως διαρκεί λίγα λεπτά. Μετά την έγχυση θα πρέπει να ενσταλλάζετε κολλύρια στον οφθαλμό, θα πρέπει να αποφύγετε την επαφή του οφθαλμού με τα χέρια αλλά και με νερό.

 

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Όπως όλες οι θεραπείες οι ενδοβόλβιες ενέσεις ενέχουν τον κινδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών. Η συχνότερη αλλά και εντελώς αθώα, είναι η δημιουργία μικρού αιματώματος στον σκληρό χιτώνα (το άσπρο του ματιού), το οποίο υποχωρεί μετά από μερικές ημέρες. Η πιθανότητα ενδοφθάλμιας λοίμωξης είναι μια δυνητικά σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια αλλά ευτυχώς είναι σπάνια όταν τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες προφυλάξεις.